===== Druhy tvarůžků ===== Zřejmě v době kolem poloviny 19. století, kdy stále více domácí výroba tvarůžků měnila v zakázkovou a především v živnostenskou, se tvarůžky začaly postupně dělit: především podle velikostí a dílem dle tvaru. [druhy tvarůžků:O-33] První doložené členění uvádí olomoucký tvarůžkář a obchodník H. Selingera v roce 1870, kde se je dělení v číselné řadě od "jedniček" až po "sedmičky". Postupně se ale užívalo stále {{:34_deleni_tvaruzek_dle_velikosti.jpg?linkonly|méně typů}}, spíše se jednotliví výrobci přizpůsobovali požadavkům odběratelů nebo regionu. Zřejmě inspirací z Höllovy sýrárny v Otovicích u Karlových Varů a poměrně pozdě se na Moravu objevila výroba [[cs:kdy_se_vyrabely:historie_vyroby:tvaruzkova_tycinka|tvarůžkových tyčinek]], naopak velmi starého data je výroba [[cs:kdy_se_vyrabely:historie_vyroby:tvaruzkovy_zlom|tvarůžkového zlomu]] (hanácky "kósky"), kdy se nechávaly uzrát zlomky vzniklé při formování tvarůžků, především, při jejich koupání. V obcích kolem Moravské Třebové se dle pamětníků vyráběly [[cs:kdy_se_vyrabely:historie_vyroby:tvaruzkovy_venecek|tvarůžkové věnečky]] a podle ústní tradice k tomu vedly potíže zdejších tvarůžkářů s rovnoměrným zráním, kdy střed tvarůžku zůstával bílý, tvarohový. K zakázkovým výrobkům patřily "těžké" nebo "vídeňské dvojky"; pro Horní a Dolní Rakousko vyráběné "devítky", případně oválné "herce" s větším obsahem kmínu. [{{:34_deleni_tvaruzek_dle_velikosti.jpg?200|Dělení tvarůžků dle velikosti}}] [{{:35_reklamni_inzerat_holl.jpg?200|Reklamní inzerát}}] ---- {{goback>« Zpět}}