Obsah

Pokračujte do 2. mísnosti »

« Zpět


1. Cesta do Loštic

1.1. Začíná svět tvarůžků

Povídání o Olomouckých trzích, různých sýrech, malých mlékárnách i velkém Aloisi Wesselsovi, který viděl dál a lépe než ostatní…

Kde, kdo a kdy začal tvarůžky vyrábět, se přesně neví. Historie Velkého příběhu výroby tvarůžků je často mozaikou náhodných odkazů. Ale o původu tvarůžků můžeme s jistotou říci toto:

Kde

Výroba tvarůžků je spojena s krajinou Hané a jejím zemědělství.

Kdo

V jednom z domů na Hané žena, která zpracovávala tvaroh začala zkoušet nový postup, to byl první krok ke zrození tvarůžků.

Kdy

Lze říci jen, že brzy ráno nebo pozdě večer, přes den neměla čas.

Jako první vyráběl tvarůžky v Lošticích v roce 1876 Josef Wessels, v roce 1898 jej následoval jeho syn Alois. Potomci Josefa Wesselse jsou dnes jedinými výrobci Olomouckých tvarůžků. Svůj název získal sýr podle vyhlášených trhů, tedy OLOMOUCKÉ.

Za necelých 20 let, do roku 1913, vzniklo na Moravě 120 rolnických družstevních mlékáren a v roce 1913 vyrobily přes 3000 tun tvarohu. Pro sýraře to byla skvělá příležitost a Alois Wessels ji maximálně využil. Otevřel dveře velkovýrobě a jeho továrna Tvarůžkárna se stala největší ze všech.

Výrobu tvarůžků zahájil v Lošticích v roce 1876 Josef Wessels.
Alois Wessels proměnil otcovu živnost v největší tvarůžkárnu na Moravě.
Alois Wessels se svými zaměstnanci, Loštice, Palackého 57, po roce 1910

1.2. První zmínky a fotografie

Nejstarší doložená zmínka o tvarůžcích je z Olomouce (10. ledna 1583). První fotografie výroby tva-růžků byla pořízena těsně před rokem 1886 v Prostějově a první fotografie v samotných Lošticích před rokem 1900. Historická fotografie (po roce 1909) je fotografie ze dvora domu čp. 57 v Lošticích. Alois Wessels stojí mezi svými zaměstnanci. Jeho potomci na stejné adrese jsou posledními výrobci olomouckých tvarůžků - AW s.r.o.

První písemná zmínka o tvarůžkách pochází ze soupisu pozůstalosti jednoho z majitelů Edelmannského paláce v Olomouci (1583).
Těsně před rokem 1900 byla pořízena první fotografie výroby tvarůžků v Lošticích. Je unikátní tím, že zobrazuje hlavní fáze výroby tvarůžků.
Krátce po roce 1909 byla pořízena fotografie Aloise Wesselse stojícího mezi svými zaměstnanci. To je také období, kdy začal závratný vzestup jeho sýrárny.
Prostějovský trh před rokem 1900, ve stejné době jsou doloženi i významní tvarůžkoví sýraři. Nejstarší fotografie výroby tvarůžků byla pořízena před rokem 1886 v Prostějově.

Pokračujte do 2. mísnosti »

« Zpět