Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


Tvaroh si ve škopcích („štandle“) či v pytlích tvarůžkář dovezl od zemědělců, z trhů a nebo z mlékáren domů a zvážil ho kvůli solení. Na 100 kg se dávalo v zimě 3,5 až 4 kg soli, v létě až 5 kg. Více solené tvarůžky zrály pomaleji. Během 1-3 dnů ežel v tvaroh nízkých sudech, kde se promíchával. Při mletí mlýnem se solilo až po prvním, častěji po druhém pomletí (mlelo se i 4x), aby tvaroh nebyl „kroupnatý“.

Dřevěný škopek na tvaroh

Původně se ale tvaroh zpracovával hnětením. Byla to nejnamáhavější práce při výrobě. Nejobtížnější a pomalé zůstávalo hnětení rukama užívané jen u malého množství tvarohu a nejrozšířenější původní postup představovalo šlapání tvarohu bosýma a dobře umytýma nohama. Dvě děvečky nebo jeden muž jej prošlapávaly 30 cm vysokou vrstvu tvarohu jednu a půl až dvě hodiny. Kdy skončilo zpracování tvarohu hnětením nebo šlapáním není jasné, ale podle pamětníků je doloženo v 30. letech 20. století v Luké a v Lošticích.

Tvaroh, který se během několika dnů nezpracoval na tvarůžky, se uložil do sudů a nebo později do betonových zásobníků. V kládích byly ve výšce přibližně 20 cm odspodu provrtané otvory, aby mohla odtékat syrovátka a v betonových bazénech na dně byly uloženy lišty s drážkami umožňujícími odtok syrovátky.

Celý proces zpracování tvarohu zjednodušilo a zkvalitnilo používání mlýnů na tvaroh, které se velmi rychle rozšířily od přelomu 19. a 20. století. Mlýny představovaly často jedinou mechanizací v malých tvarůžkárnách a základem mletí byly dva proti sobě se otáčející válce. Mlýny byly původně na ruční a později většinou na elektrický pohon. U některých tvarůžkářů se objevily výhrady, že „…mlýn nemůže nohy nahradit…“, ale technický pokrok se tím nezastavil. Mlýny měly zprvu dřevěné a pak granitové či ocelové válce, kde šlo různě nastavit rozchod válců a nebo tlak péra na válce. Rozchod mezi nimi se nastavoval podle druhu mletí tak, že prostor mezi válci se při dalším mletí zužoval. Tovární výroba tvarůžků si vyžadovala velké mlýny a váhu.

Válce na mletí
Mlýn na tvaroh Žamberk
Ruční mlýn na tvaroh
Dřevěný mlýn na tvaroh Zelinka
Parní mlýn na tvaroh

Doplňkem pro celé mletí byla káď, vanička nebo bedna (případně na kolečkách), kam padal semletý tvaroh a jak uvádí odborná literatura: „…ve spodu válců jest dřevěný nebo železný pocínovaný nůž ku sbírání (seškrabávání) tvarohu…“. Nahradit jej mohla i ocelová struna, ale opět pocínovaná, neboť patřilo k desateru tvarůžkáře, že tvaroh a železo se nesmí během výroby potkat. Pocínování i další výrobu pro tvarůžkáře zajišťovala klempířská firma Richarda Mittaga v Lošticích.

Inzerát firmy Mittag
Dům firmy Mittag
Mittag - dělníci s konvemi před dílnou

Zejména pečlivě se tvaroh musel zpracovat pro ruční výrobu, protože u pozdějších a elektromotorem poháněných formovacích strojů se tvaroh prohnětl ještě hnacím šnekem, který tlačil tvaroh do formovacího stroje. Pokud se tvaroh kupoval na sklad, umlel se a napěchoval do sudů (v Lošticíc i v Hněvotíně nazývaných štandle) nebo betonových bazénů palicí, ale častěji šlapáním. Skladovat se tvaroh mohl i venku a pokud zmrznul, byl při opatrném zacházení použitelný k výrobě. Pro další zpracování se pak míchával - většinou na polovic - čerstvě zpracovaný a skladovaný tvaroh, který jinak zůstával po celou dobu zatížený (většinou desky zatížené kameny nebo betonovými bloky). Při ukládání v bazénech se odváděla syrovátka zvláštními drážkami v dřevěných lištách na jejich dnech. Pro vlastní výrobu se musel tvaroh zpracovat tak, až z něj bylo „lepkavé těsto“ a hmatem tvarůžkář necítil „žádné krupky“.

K osvětlení provozu při výrobě se používaly petrolejové lampy, později ojediněle acetylenové světlo a vše změnila od počátku 20. století elektřina. V Lošticích to byla městská elektrárna roku 1909.

Inzerát na koupi tvarohu
Drážky na odtok
Koryto na hnětení
Tvaroh v dřevěných sudech
Velký sud na tvaroh
Koryto na hnětení


Nástroje pro stránku