Obsah

Pokračujte do 3. mísnosti »

« Zpět


2. Tvaroh a obratnost

2.1. Na začátku byl tvaroh

Tvaroh se kupoval na trzích nebo v rolnických mlékárnách. Převážel se hlavně v sudech a mohylech. Nejnamáhavější prací při výrobě tvarůžků bylo hnětení tvarohu (ručně nebo šlapáním tvarohu bosý-ma nohama). Vyzkoušejte si to sami na našem šlapacím stroji. Mlýny tvarohu – ruční a poté strojové – se od počátku 20. století rychle rozšiřovaly. Dobrý tvaroh a dobré zpracování byly základem úspěchu…

Válce pro mlýnky na tvaroh (dřevěné, žulové, kovové nebo plastové)
Simulátor šlapání tvarohu, který vám ukáže výkon za směnu a výdělek.
Ke zpracování tvarohu bylo použito dřevěné vědro a vyřezávaná mísa.
Tvaroh se obvykle skladoval v sudech
Strojní mlýn pro výrobu tvarohu z Topolan
První mlýny na tvaroh byly ruční

2.2. Kuchyně - tady to všechno začalo

Původně se tvarůžky vytvářely z kousku tvarohu lisováním mezi dlaněmi. Později dřevěnou klapkou a nakonec strojově. Poté byly sušeny na deskách umístěných ve stojanech. Sýry se pak omyly a umístily do přepravek, kde začaly zrát. Téměř zralé tvarůžky byly složeny (srolovány) v bednách do stojatých bloků. Tady dozrály…

„Za pecó“ neboli „za pecí“ - tedy sušením tvarůžků nad kachlovými kamny nebo třeba i nad starou chlebovou pecí – začala úspěšná výroba Josefa Wesselse. Alois Wessels výrobu mnohonásobně rozšířil a stal se trvale největším výrobcem tvarůžků. Vlastní výroba tvarůžků byla rozdělena do pěti částí: formování – sušení – praní – zrání – stohování.

Základní historické nástroje používané při výrobě tvarůžků:

Na tvarování tvarůžků se používala Klapačka
Šindele na sušení sýrů uložené ve stojanech (darech)
Dřevěné vědro (štandl) sloužilo k přepravě a manipulaci s tvarohem

Pokračujte do 3. mísnosti »

« Zpět